El Govern valencià reacciona tard i malament

Rafael Beneyto*. Levante-emv

La globalització ha canviat fins i tot les bases i instruments de la política econòmica regional. En l´actualitat, la clau per al creixement econòmic és el flux regular de noves idees convertides en productes i serveis que tenen èxit als mercats. El nou repte és reinventar contínuament les forces creadores de creixement, amb la finalitat d´aconseguir, mantenir i augmentar el seu avantatge competitiu als mercats globalitzats.
Pel que sembla i observem, el Govern valencià de nou reacciona tard i malament. Algunes evidències:
L´acció de govern de la Generalitat ha d´estar centrada en la millora de la qualitat de vida i benestar de les valencianes i valencians, en lloc de convertir-se en la punta de llança de l´oposició del PP al govern central.
El govern de la Generalitat en mans del PP ha facilitat el creixement especulatiu de la construcció i hi ha desincentivat les inversions productives. El model de creixement econòmic impulsat pel PP ha estat desequilibrat i ara patim les conseqüències. Les inversions en capital físic s´han concentrat en la construcció residencial (50%), mentre eren molt reduïdes en maquinaria, equips i tecnologia (20%) .
Abans de les eleccions autonòmiques de 2007, és a dir ara fa sols un any, el govern de la Generalitat, també del PP, afirmava que la Comunitat Valenciana era líder en tot (creixement, ocupació, benestar, etc.), la qual cosa ja denunciarem i ara es demostra que era fals. Sols un exemple, l´economia valenciana durant deu anys (1986-2006) no ha millorat la seua competitivitat (segueix al lloc 10é del ranquing espanyol), i fins i tot hi ha empitjorat en infrastructures i accessibilitat (Fundació BBVA, Competitividad, crecimiento y capitalización de las regiones españolas).
Malgrat això cal recordar-los que és competència exclusiva de la Generalitat, i per tant obligació per al govern valencià, d´acord amb l´article 52 de l´Estatut d´Autonomia, «la planificació de l´activitat econòmica a la Comunitat Valenciana», per la qual cosa l´obligació del govern de la Generalitat és actuar més i queixar-se menys. Davant la desacceleració de l´activitat calen mesures de dinamització econòmica i de suport als sectors socials més afectats. Però el futur de l´economia valenciana necessita actuacions més profundes, decidides i arriscades.
El que ha fet tard el govern valencià és aprovar les mateixes mesures que altres governs autònoms ja tenen en aplicació des de principis d´any. El que segueix fent malament és no tenir mires a llarg termini. Ara la indústria valenciana no pot ser la solució per a la desacceleració econòmica, ja que el seu pes a l´ocupació és sols del 15%, i no podrà absorbir la desocupació que generarà el sector de la construcció. Tampoc pot ser cap solució augmentar el preu de les vivendes de protecció oficial per que l´ajust a la construcció residencial siga més suau, encara que l´accés a l´habitatge per a la majoria dels valencians estiga més difícil.
El que necessita l´economia valenciana és una completa revisió de l´estratègia de creixement i competitivitat que ha seguit fins ara, on la millora de la productivitat ha d´estar la màxima prioritat i el canvi d´especialització productiva la principal orientació. I açò ha d´estar cosa de tots, universitat, empresaris, sindicats i govern valencià. Cadascun té el seu paper, però la responsabilitat del Govern ha d´estar impulsar el procés.
El paper del Govern valencià en esta revisió cal que es centre en afavorir la innovació, la tecnologia i la capacitat emprenedora, per a la qual cosa resulta imprescindible:
Canvi d´orientació a les prioritats pressupostaries, des de les inversions en infrastructures d´oci per a dinamitzar la construcció residencial cap a les infrastructures que faciliten l´accessibilitat de persones i mercaderies, així com la innovació i la tecnologia.
Definició d´un model de formació professional de qualitat, gestionat per un organisme únic que s´ocupe de la formació regulada, la continua i l´ocupacional, incorporant l´autoocupació com a objectiu final.
Reforma administrativa en profunditat per que crear un nou negoci necessite pocs tràmits i es puga realitzar en 48 hores.
Però amb açò ens quedem curts. Per a dissenyar canvis de model econòmic amb profunditat, el Govern valencià necessita de dos instruments importants dels que hui no disposa: suficients recursos financers i la política fiscal. Independentment de la gestió dels recursos que ha fet fins ara el govern valencià, les inversions que necessita l´economia valenciana en infrastructures, innovació i tecnologia són molt importants, i l´actual sistema de finançament autonòmic no les possibilita. Mentre el Govern valencià no dispose de la clau de la caixa, per que la recaptació dels impostos es quede a la hisenda valenciana després de fer la nostra aportació a l´administració central, no disposarem de suficiència financera, atenent el que ha passat fins ara. Per altra banda, si el Govern valencià no disposa dels estímuls de la política fiscal, no podrà ser efectiu al canvi d´especialització productiva que necessita l´economia valenciana. Em referisc a la possibilitat de fixar el tipus de gravamen per a l´impost sobre societats, recuperar la deducció fiscal per reinversió, o l´eliminació de la tributació en determinats sectors i empreses, quan els guanys es queden a l´empresa, etc.
El repte que devem afrontar consisteix en reinventar contínuament les forces creadores de creixement a l´economia valenciana, reforçant els pilars de la nova economia: tecnologia, talent, capital i capacitat emprenedora. Per a intentar-ho estic segur que disposem de talent i capacitat emprenedora, per la qual cosa ens cal capital i tecnologia, i tots dos depenen dels recursos financers disponibles i són més mobilitzables amb els estímuls fiscals.

*Secretari de Política Econòmica del Bloc.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

De la mar y los barcos

Just another WordPress.com weblog

Aragonízate

Ser aragonés... ¡cuestión de carácter!

El ilustrador de barcos

Mercantes, veleros y otros buques.

Emitologías

Explicaciones mitológicas para cotidianas expresiones

Enseñanzas Náuticas

Para conocer la mar y todo lo que le rodea

METAMORFOSIS

cambiar o morir

Reflexions d'un arqueòleg glamurós

La ploma més àcida de la xarxa

La Tronera de Celemín

Bitácora de un eterno aprendiz

Revista Diaria

Actualidad, salud, familia, finanzas, moda y mucho mas..

hungarianportrait

Portrait and Glamour Photography from Laszlo Racz

A %d blogueros les gusta esto: