Esquizofrènia: Mercats d’orgia mentre l’economia mundial s’enfonsa. Noves alertes

Un article de Manuel Freytas IAR/ InSurGente.– Hi ha un fenomen provat per la realitat: Els nombres en “vermell” de les primeres economies mundials (EEUU, Europa, Xina, són el factor predominant (i determinant)  d’un procés recessiu que ja amenaça al sistema capitalista a escala global d’acord amb les pròpies projeccions oficials de les primeres autoritats mundials del sistema (Reserva Federal, BCE, FMI, Etc). En el mitjà d’aquest quadre, gairebé fregant-se amb la guerra energètica en el Caspi i en el Golf Pèrsic, els mercats dels diners, en una esquizofrènia compulsiva, pugen un dia i baixen a l’altre, en un festival “cortoplacista” de la rendibilitat especulativa d’un capitalisme que segueix ballant (com si gens passés) en la coberta del Titanic.
En aquest escenari els cridats “mercats” dels diners (l’especulació financera internacional), amb les seves pugis i baixes, cada vegada més “volàtils” i cortoplacistas, són el mirall distorsionat d’un sistema econòmic internacional afligit per una crisi estructural en desenvolupament cada vegada més avançat.
L’especulació parasitaria i desenfrenada (la major taxa de rendibilitat capitalista) en els “mercats dels diners”, les” guanys” o les” pèrdues” conjunturals amb el petroli, les matèries primeres o les accions empresarials, són falsament utilitzades pels analistes del sistema per a mensurar la” bona” o la” dolenta salut” de l’economia a escala planetària.
De tal manera que, diàriament, la premsa internacional (controlada pel sionismo financer) i les seves repetidores continentals presenten la” marxa dels mercats”, les  pugis o baixes dels principals índexs borsaris mundials començant pel Dow Jones a Nova York, com un mirall del” mal” o “bon” funcionament de tot el model econòmic globalitzat.
I la realitat provada pels nombres és altra: Els índexs borsaris no representen la” bona” o “dolenta salut” de l’economia estructural (la qual genera producció i treball massiu a escala planetària), sinó que solament reflecteixen el resultant de la dinàmica del procés especulatiu del” diners pels diners mateixos” (base d’acumulació del capitalisme) que desenvolupen un conjunt de bancs i empreses trasnacionales que hegemonizan el control de Wall Street i de les principals places financeres del món “globalitzat”.
Les últimes quatre setmanes, amb una reculada en les marques del cru i de les matèries primeres, els mercats dels diners es caracteritzen per viure guanys i eufòries “cortoplacistas” (que no duren més d’un dia)  combinades amb “perdudes” també cortoplacistas de 24 hores  i “volatilitat” creixent de les variables financeres.
Segons els analistes: Això assenyala una dinàmica de” capitalisme sense futur” on els “inversors” (especuladors capitalistes) “compren” un dia i “venen” a l’altre, per a efectivizar la rendibilitat i tornar a començar el joc.
Amb els cables confosos,  també els analistes del sistema gaudeixen un dia amb la” recuperació” i ploren a l’altre amb la” caiguda”. I en l’escenari, els mercats borsaris viuen un puja i baixa constant, mentre els nombres en vermell (els índexs reals)  de l’economia estructural, principalment d’EEUU, Europa i Xina, mostren que l’orgia només és producte d’un miratge.
En les últimes setmanes, els nombres van mostrar clarament el que analistes i especuladors interessats de Wall Street intenten ocultar per a perllongar la festa “cortoplacista” de les accions financeres: L’economia ja està ingressant a la recessió global de la mà de les dues primeres potències: EEUU i Europa.
Tant la Reserva Federal d’EEUU com el Banc Central Europeu han alertat que les economies d’Europa i d’Estats Units van parar de créixer, i la desacceleració s’accentua de la mà de la baixa del consum i la pugi dels aliments i l’energia.
El Titanic
En el mitjà d’aquest marc, els mercats dels diners ballen la seva festa cortoplacista en la coberta del Titanic.
Aquest dilluns, es va repetir la dinàmica compulsiva: Davant l’anunci del” rescat” dels dos gegants hipotecaris en crisis per part del Tresor d’EEUU, els mercats a nivell global van esclatar en una “eufòria ganancial” que va acabar en 24 hores.
Aquest dimarts, assenyala la informació internacional, els mercats amanecieron “cautos i plans” amb tendència a la caiguda, mentre els mitjans especialitzats assenyalen que les mesures del govern federal USA no arriben a per a detenir les causes de fons de la crisi hipotecària-financera nord-americana.
“Les borses asiàtiques tornen a vestir-se de vermell. Les fortes pujades registrades el dilluns provocades pel rescat hipotecari en Estats Units han donat pas avui de nou a la recollida de beneficis (venda d’accions), davant la persistent preocupació per la desacceleració econòmica a nivell mundial”, diu Cotizalia d’Espanya aquest dimarts.
Apunta The Wall Street Journal en la mateixa senda: “Molts inversionistas van aplaudir la decisió del govern nord-americà de rescatar als gegants hipotecaris Fannie Mae i Freddie Mac i alguns fins i tot van predir un auge del mercat borsari, almenys a curt termini. Els analistes, no obstant això, van qüestionar si la mesura és sols que una cura temporal per als mals que afligeixen a l’economia i els mercats financers”.
Segons el més poderós banc d’inversió (llegeixi’s d’especulació) Goldman Sach: “La meitat del món ja està en recessió o entrarà en ella en els pròxims mesos”.
EEUU, Japó, les quinze nacions de la zona euro i Regne Unit, països que en conjunt representen més de la meitat de l’economia mundial estan “o en una recessió o enfronten significatius riscos d’entrar en recessió en els pròxims mesos”, va assenyalar el dilluns l’economista de Goldman Sachs, Binit Patel, en un reporti als seus clients.
La crisi immobiliària -segons el banc insígnia de l’especulació en Wall Street- ja ha provocat pèrdues i amortitzacions per als bancs en tot el món, per fins a US$ 500 mil milions.
Totes les principals economies mundials estan caient a mesura que els creixents costos de préstec s’uneixen als preus rècord de les matèries primeres per a frenar el creixement econòmic, assenyala Goldman Sach.
Parell el banc, l’economia nord-americana es troba a la vora d’una recessió i França, Alemanya i Japó van sofrir una contracció durant el segon trimestre d’aquest any.
Economistes del banc suís UBS, per la seva banda,  encapçalats per l’expert Larry Hatheway, aquesta setmana van retallar els seus pronòstics per al creixement global per al pròxim any a 2,9% des del 3,1% pronosticat prèviament.
Amb aquesta qualificació, la projecció cada vegada s’acosta més al 2,5%, el que es considera una recessió mundial.
Pel seu costat, especialistes del banc d’especulació JPMorgan preveuen que l’estimació de 1% d’expansió per a aquest trimestre serà la més lenta des de mitjans de 2001
. “L’economia realment ha mostrat un senyal després d’una altra de debilitamiento”,va assenyalar per a l’agencia Bloomberg l’economista de la Universitat d’Harvard, Martin Feldstein. “Estic molt més pessimista que fa un any respecte del panorama”, va afegir.
D’acord amb la visió de The Wall Street Journal, el que “més preocupa als inversionistas” és que els problemes econòmics d’EEUU ja s’han contagiat a Europa, Japó i el món en desenvolupament. Fins i tot després del rescat, és probable que el lliscament cap a un baixó econòmic global continuï, amb recessions en alguns dels grans països europeus i, possiblement, EEUU”.
Un temor dels inversionistas -assenyala el Journal-  és que el multimillonario cost del rescat incrementi el deute fiscal, el que podria elevar el rendiment dels bons del Tresor i, al seu torn, augmentar les taxes d’interès del mercat.
Al seu torn -continua- l’alça de les taxes dificulta el finançament tant per a les empreses com per a les persones, copejant el creixement econòmic i el preu de les accions. El rendiment dels bons també afecta a les taxes hipotecàries, el que implica que un major rendiment podria anul·lar algunes dels avantatges del rescat per als compradors de cases.
El vicepresident segon i ministre d’Economia i Hisenda d’Espanya, Pedro Solbes, va assegurar aquest dimarts que existeix “possibilitat i risc” que l’econòmica espanyola entre en recessió.
Segons The Wall Street Journal, l’economia global, que fins a fa poc “seguia creixent malgrat el debilitamiento d’Estats Units, acaba d’exhibir els més recents signes de refredament i recessió en porta”.
En la meitat d’agost, l’oficina d’estadístiques de la Unió Europea va confirmar els negatius pronòstics del  president del Banc Central Europeu (BCE), Jean Claude Trichet, admetent que els 15 països de la zona euro van decréixer un 0,2% respecte als tres primers mesos de l’any.
Es tracta de la primera caiguda en els 15 països que usen l’euro des d’inicis dels anys 90, que impacta la seva vegada en l’ensulsiada de l’euro enfront del dòlar que s’ha incrementat aquest dimarts.
El dimarts de la setmana passada, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) també va revisar a la baixa el seu pronòstic de creixement per a la Eurozona, a un 1,3% en 2008, contra un 1,7% en la seva anterior estimació.
D’aquesta manera, i segons reflecteixen els índexs macroeconòmics del FMI, quatre de les cinc majors economies del món, incloent EEUU, la zona euro, el Regne Unit i Japó, estan per entrar en recessió.
El Departament del Treball  d’EEUU, per la seva banda,  acaba d’anunciar que la inflació va arribar el seu nivell més alt en 17 anys, a l’acumular un alça de 5,6% en els últims 12 mesos.
El percentatge d’hipoteques en procés d’execució (en fallida) a EEUU va arribar un nou rècord en el segon trimestre de l’any i ja més del 9% de les llars amb un préstec d’aquest tipus no aconsegueix pagar puntualment les seves mensualitats.
L’Associació de Banca Hipotecària (MBA, per les seves sigles en anglès) va informar que el 2,75% dels habitatges dels EEUU hipotecades es troba ja en alguna fase del procés d’execució, enfront del 2,47% del primer trimestre i al 1,4% de fa un any.
Per la seva banda, O.S. Federal Deposit Insurance Corp. va dir que la seva llista de bancs en problemes va augmentar 30% en el segon trimestre al major total en cinc anys. La llista tenia 117 bancs “en problemes” fins al 30 de juny, enfront de 90 en el primer trimestre.
És la més alta xifra des de mitjans del 2003, va afirmar l’organisme en el seu informe trimestral publicat a l’agost, a Washington.
Els bancs de crèdit assegurats per FDIC, com es coneix a la institució, van informar d’un ingrés net de US$ 4.960 milions, comparat amb una xifra de US$ 36.800 milions en el mateix trimestre fa un any.
“Francament, els resultats van ser bastant desalentadores, i no veiem una tornada als alts nivells de guanys d’anys previs en el curt termini”, va dir en una conferència de premsa la presidenta de FDIC, Sheila Bair.
Els majors bancs i cases de borsa USA, pel seu costat,  han anunciat depreciacions d’actius i pèrdues creditícies per valor de més de US$ $500,000 milions des del 2007 vinculades a declinacions dels títols protegits per hipoteques.
En suma, i per al qual vulgui verificar-los, la llista en “vermell” dels nombres macroeconòmics de les primeres economies capitalistes a escala mundial, EEUU i la UE (juntes sumen més del 40% del PBI mundial), és interminable i s’actualitza diàriament.
A aquest desastre matemàtic del capitalisme expressada en nombres, se suma l’economia xinesa, la tercera en importància en l’escala de producció mundial capitalista.
Xina, a pesar que descendissin temporariamente els preus de les matèries primeres i el petroli, es troba en un procés inflacionario rècord.
Durant el que va de l’any el preu del menjar es va incrementar el 23,3%, arrossegat una vegada més per la carn de porc, que es va encarir el 63,4%, i les verdures, el preu de les quals va pujar un 46%,  respecte a 2007
. Cap recordar que els PBI junts d’EEUU, la Unió Europea i Xina arriben a el 50% del PBI mundial.
Però hi ha altra dada que converteix a les seves economies en l’eix d’un Apocalipsi econòmic global: EEUU, la Unió Europea i Xina, són els majors compradors de petroli i matèries primeres del món.
Si contreuen la seva demanda per efecte de la inflació-recessió, s’esfondren les economies dels països exportadors de commodities a escala global. És a dir, es desploma el sistema, pel centre i per la perifèria.
La crisi, com va ser plantejada fins a ara, viró del” financer” cap al” econòmic-.financer”: Va tenir un epicentre en la crisi hipotecària d’EEUU, es va expandir als mercats financers globals (subdesenvolupats i desenvolupats), i ara ja toca variables estructurals de la” economia real” a escala global per mitjà del procés deslligat pel còctel pugi del petroli + pugi d’aliments = procés inflacionario, que ja pateixen les economies centrals del sistema capitalista: EEUU, Unió Europea i Xina.
En aquest context, els mercats dels diners especulatius segueixen ballant en el Titanic.

2 comentarios

  1. […] Esquizofrenia – El bloc de Jon Kepa _comentaris Comment | Trackback |  Share This – – […]

    Me gusta

  2. […] Esquizofrenia – El bloc de Jon Kepa Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. In economia materies primeres, preu petroli […]

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

De la mar y los barcos

Just another WordPress.com weblog

Aragonízate

Ser aragonés... ¡cuestión de carácter!

El ilustrador de barcos

Mercantes, veleros y otros buques.

Emitologías

Explicaciones mitológicas para cotidianas expresiones

Enseñanzas Náuticas

Para conocer la mar y todo lo que le rodea

METAMORFOSIS

cambiar o morir

Reflexions d'un arqueòleg glamurós

La ploma més àcida de la xarxa

La Tronera de Celemín

Bitácora de un eterno aprendiz

Revista Diaria

Actualidad, salud, familia, finanzas, moda y mucho mas..

hungarianportrait

Portrait and Glamour Photography from Laszlo Racz

A %d blogueros les gusta esto: