Europa i el tancament de Guantánamo

El president Barack Obama ha demanat ajuda a la Unió Europea per poder materialitzar el seu compromís de tancar la presó de Guantánamo. És una petició lògica, perquè, si bé el problema creat a la base naval en territori cubà és responsabilitat nord- americana, i la seva solució, en conseqüència, també ho és, és així mateix veritat que la Unió Europea ha estat insistent a l’hora de demanar el que ara Obama ha decidit dur a terme. Treure, ubicar, jutjar i establir el compliment de les penes que corresponguin als presos és un problema complex, perquè l’arrel de la seva situació és il.legítima i il.legal.
Ajudar al tancament de Guan- tánamo té inconvenients, però també té avantatges. Primer s’ha de considerar la situació dels presos que ja han estat sotmesos a judicis sense garanties. ¿S’ha de tornar a celebrar un judici just que substitueixi les penes determinades pels judicis que s’han celebrat al marge de la legalitat internacional? També hi ha presos que encara no han estat jutjats, i s’hauria de determinar amb quin ordenament jurídic han de ser processats, si amb el dels països que els acullin o el del lloc on van cometre el delicte. No són problemes tècnics menors, perquè a molts presos no se’ls pot repatriar als seus països d’origen perquè la seva vida perillaria, pel fet que són, en molts casos, llocs sense el més mínim respecte pels drets humans.
La Unió Europea no té un criteri unitari i sí moltes reticències per prendre una decisió complexa. Serà difícil trobar un criteri unitari, però el procés no ha fet res més que començar. Però negar la col.laboració a Obama en l’execució d’una mesura tan reclamada no seria el millor inici per a una relació transatlàntica que es pretén que sigui multipolar. Això suposa la necessitat que Europa assumeixi més compromisos en la lluita contra el terrorisme des del moment en què les polítiques puguin ser consensuades i no imposades com a fets consumats, com va passar durant l’Administració de Bush. Guan- tánamo s’ha convertit en el primer repte per a les noves relacions entre la Unió Europea i els Estats Units.

Carlos Carnicero

El Periódico

Versión en castellano

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

De la mar y los barcos

Just another WordPress.com weblog

Aragonízate

Ser aragonés... ¡cuestión de carácter!

El ilustrador de barcos

Mercantes, veleros y otros buques.

Emitologías

Explicaciones mitológicas para cotidianas expresiones

Enseñanzas Náuticas

Para conocer la mar y todo lo que le rodea

METAMORFOSIS

cambiar o morir

Reflexions d'un arqueòleg glamurós

La ploma més àcida de la xarxa

La Tronera de Celemín

Bitácora de un eterno aprendiz

Revista Diaria

Actualidad, salud, familia, finanzas, moda y mucho mas..

hungarianportrait

Portrait and Glamour Photography from Laszlo Racz

A %d blogueros les gusta esto: