Una exposició rememora a set diplomàtics espanyols que salvaren a milers de jueus

La mostra «Visats per a la llibertat» va ser inaugurada ahir al Centre del Carme de València.

Efe, València. Levante-emv
Set diplomàtics espanyols, que treballaven entre 1939 i 1945 en països sotmesos per l’Alemanya nazi, van aprofitar la seua posició per a repatriar a milers de jueus i salvar-los de l’Holocaust, una labor altruista que rememora l’exposició «Visats per a la llibertat», inaugurada ahir a València.
«L’empresari alemany Oskar Schindler va salvar la vida de 300 persones. Ángel Sanz, encarregat de Negocis d’Espanya a Budapest en 1944, va salvar a 5.000», apuntà com exemple el director general de la Casa Sefarad, Diego de Ojeda en la presentació de la mostra.
Fotografies i material audiovisual
L’exposició, en el Centre del Carme, està composta per panells informatius, fotografies, i documents audiovisuals (alguns d’ells extrets de l’arxiu del cineasta Steven Spielberg), reprodueix el context polític i social de la II Guerra Mundial i les relacions de cooperació entre el règim franquista i l’Administració alemanya.
Segons explica la mateixa, Espanya va permetre l’entrada de refugiats que contaven amb un visat expedit per un cònsol espanyol fins a 1942, però una vegada aprovada la cridada «Solució Final» -l’extermini dels jueus-, el Govern de Franco va segellar les fronteres. Paradoxalment, les estretes relacions entre ambdós estats va permetre a alguns ambaixadors i cònsols brindar protecció a les víctimes ampliant el marge d’actuació que els corresponia i aprofitant així la seua condició per a «intervenir en el drama», va relatar Ojeda.
L’actuació dels diplomàtics protagonistes de l’exposició es va centrar fonamentalment en a defensa dels jueus d’origen sefardí, encara que en moltes ocasions es va estendre també als perseguits que no tenien aquest caràcter.
Denúncia
La mostra exposa com els diplomàtics van denunciar la «persecució radical i les seues terribles conseqüències» i van pressionar per a fer valdre la protecció consular espanyola.
Eduardo Propper i Bernardo Rolland a França; Sebastián Romero a Grècia, José Ruiz a Alemanya; Julio Palencia a Bulgària; José Rojas a Romania i Ángel Sanz a Hongria, van actuar «de forma valenta» en circumstàncies «molt adverses” per a protegir i salvar la vida de milers de jueus.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

De la mar y los barcos

Just another WordPress.com weblog

Aragonízate

Ser aragonés... ¡cuestión de carácter!

El ilustrador de barcos

Mercantes, veleros y otros buques.

Emitologías

Explicaciones mitológicas para cotidianas expresiones

Enseñanzas Náuticas

Para conocer la mar y todo lo que le rodea

METAMORFOSIS

cambiar o morir

Reflexions d'un arqueòleg glamurós

La ploma més àcida de la xarxa

La Tronera de Celemín

Bitácora de un eterno aprendiz

Revista Diaria

Actualidad, salud, familia, finanzas, moda y mucho mas..

hungarianportrait

Portrait and Glamour Photography from Laszlo Racz

A %d blogueros les gusta esto: