Inauguració. Objectes ceràmics d´origen morisc; al fons, els grans quadres que documenten l´expulsió, en l´edifici històric de la Universitat. levante-emv.com.
La Universitat recorda els 400 anys de l´expulsió dels musulmans amb una important exposició. Els investigadors redueixen la xifra de desterrats fins a 125.000 persones
Alfons Garcia, València. Levante-emv.
S´ha tancat pràcticament l´Any Jaume I -encara hi ha una mostra en marxa-, però no totes les institucions s´han assabentat que el 2009 portava una altra efemèride fonamental per a la història dels valencians: els 400 anys de l´expulsió dels moriscos. La Universitat de València sí ho ha fet i, després de més de vint messos de treball d´un equip encapçalat pels professors Rafael Benítez i Juan Vicente García Marsilla, va inaugurar ahir l´exposició Entre terra i fe. Els musulmans al regne cristià de València (1238-1609), acompanyada d´un ampli catàleg, que inclou més de vint estudis de diferents especialistes. L´exhibició l´ha organitzada amb la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC) i compta amb el patrocini de Bancaixa.
Després de la «pompa i fastuositat» de la commemoració sobre Jaume I -«merescuda», va dir ahir García Marsilla- toca enguany una cel·lebració «més luctuosa, però igual d´important» i que convida a la reflexió.
Al voltant de 125.000 moriscos valencians van haver d´embarcar a la força la tardor del 1609 des de diferents ports del Regne de València cap a Orà. Un decret de Felip III els obligava a fer-ho. És la xifra que va aportar ahir Benítez, inferior a la «mítica» de 150.000 i a la de 135.000 de Lapeyre, encara que altres estudis parlen de 117.000. Eren, en total, un terç de la població valenciana. Els motius, segons el professor, van ser més bé polítics i religiosos que no econòmics.
Fou tot un procés de «neteja ètnica», va destacar el vicerrector de Cultura de la Universitat, Rafael Gil, i el record és actual, com a clau de reflexió sobre la intolerància i la intransigència cap a l´altre.
«Recordem també esdeveniments dels que ni volem ni podem sentir-nos orgullosos», va afegir Soledad López, presidenta de la SECC.
«Per una vegada, la història la escriuen els perdedors», com va afirmar el vicepresident de la Fundació Bancaixa, Vicent Montesinos, i ells són els protagonistes de l´exposició. Els moriscos, la seua presència i les seues formes de vida al Regne de València, són així el centre de la mostra. Aquesta dóna una altra visió a més d´il·lustres com Sant Vicent Ferrer o Joan de Ribera, que després del fracàs de la conversió obligatòria van defensar la no convivència amb els moriscos.
Vora un centenar de documents històrics, etnològics i peces artístiques integren l´exposició, on destaquen les sis grans pintures documentals propietat de Bancaixa sobre l´expulsió. Es presenten per primera vegada després d´una neteja que ha tret a la llum algunes figures (una senyera islàmica?) i permet noves interpretacions d´escenes, com la de la família que deixa una filla amb uns nobles.
Max post
Me gustaMe gusta
Do you understand this languaje?.
Me gustaMe gusta
interesting things!
Me gustaMe gusta
Спасибо.
Me gustaMe gusta