La Hispanic Society té el retrat d´un alcalde de Torrent de 1929

La pintura bajo el título "The Mayor of Torrente" se encuentra en el museo Hispanic Society y la obra de José María López Mezquita es un retrato de uno de los alcaldes que gobernó Torrent entre los años 1920-1930

La pintura bajo el título “The Mayor of Torrente” se encuentra en el museo Hispanic Society y la obra de José María López Mezquita es un retrato de uno de los alcaldes que gobernó Torrent entre los años 1920-1930

Va estar a València a 2007 però ningú va adonar-se de qui era el personatge.

L’Ajuntament de Torrent ha anunciat que va a iniciar els tràmits per aconseguir exposar a la ciutat el retrat d’un dels seus alcaldes de principis del segle XX que va pintar el consagrat artista José López Mesquita i que forma part dels fons de la Hispanic Society de Nova York. La pintura, de 150 x 120 metres, té al seu cantó superior esquerre la signatura del pintor i baix pot apreciar-se el títol The Major of Torrente -l’alcalde de Torrent-. El retrat va ser el cartell anunciador de l’exposició que sobre l’autor va acollir en l’any 2007 el Museu del Belles Arts del Centre del Carme. Per tant, la pintura no sols va estar exposada a poca distancia de Torrent durant mesos sinò que ningú a la ciutat d’havia adonat de l’existència de l’obra.
El descobriment casual d’aquest quadre, desconegut per la majoria de torrentins, ha motivat l’obertura d’una investigació per part de la delegació de Cultura per a conèixer qui és l’alcalde que va pintar el consagrat artista, que va apadrinar aleshores Archer Milton Huntington, fundador de la Hispanic Society, on també es conserven gran part de la seua obra, a més d’altres com les del valencià Joaquim Sorolla.
El consistori, a més d’iniciar actuacions per exposar la pintura a la ciutat, també vol saber qui era l’alcalde que va pintar aquest artista. Després d’una primera investigació, el consistori creu que podria tractar-se de la figura d’un dels alcaldes de la ciutat que va representar a Torrent durant els anys 1929 a 1930.
Segons el consistorio, els alcaldes de Torrent durant els anys 1929 i 1930 van ser Félix Vilar David (1925-1930), Salvador Belloc Hernández (1930) i Tomás Baviera Miquel (1930-1931). les mateixes fonts estimen que el més probable és que un dels tres personatges fóra el protagonista del retrat. Des del consistori es treballa des de fa mesos “per resoldre l’enigma”.
L’home que apareix al retrat duu la típica roba valenciana masculina del segle XVIII amb calçó estret amb barret de feltre i capa, que a Torrent es va continuar utilitzant fins als anys 30 del XX com a indumentaria de gala i d’actes oficials. De fet, aquesta indumentaria es popularment coneguda com a vestit de “torrentí” i a hores d’ara es utilizada habitualment al mon faller. A més, el retratat apareix recolzat en una típica butaca i duu en una mà una vara de comandament que és prácticament idèntica a la que es conserva.
Al fons del quadre es veu un retaule de taulells ceràmics que representa a Sant Vicent Ferrer.Respecte al lloc d’execució existeixen dues possibilitats: podria haver-se pintat a Elx o en la pròpia ciutat de Torrent, encara que els investigadors apunten a aquesta segona opció.
L’Ajuntament de Torrent ha pogut saber també que López Mesquita va estar en la ciutat d’Elx durant la dècada dels 30, en aquest mateix any va signar altres dos quadres, En el Palmerar i Diumenge de Rams. En la primavera d’aquest mateix any va deixar la ciutat amb destinació a Amèrica.
A l’augmentar la grandària de la imatge del quadre s’observa que en la part superior esquerra del mateix, encara que amb dificultat: López Mesquita/Torrent/1929. A l’estiu de 1928 des de Sud Amèrica, l’autor de l’obra va regressar a Espanya, continuant amb la seua carrera com retratista durant diversos anys.

L. Sena. Torrent. Levante-emv.

Noticia relacionada:

Torrent pedirá a la Hispanic Society de Nueva York que le ceda el cuadro que pinto López Mezquita de un alcalde de Torrent de los inicios del siglo
votar

2 comentarios

 1. Información Bitacoras.com…

  Valora en Bitacoras.com: La pintura bajo el título ?The Mayor of Torrente? se encuentra en el museo Hispanic Society y la obra de José María López Mezquita es un retrato de uno de los alcaldes que gobernó Torrent entre los años 1920-1930 Va estar a V…..

  Me gusta

 2. ¿Un ´falso´ alcalde de Torrent?
  El Bloc afirma que ningún mandatario de entre 1925 y 1931 es el del retrato de la Hispanic Society

  Laura Sena, Torrent
  Apenas 15 minutos afirma el Bloc de Torrent que le costó poner cara a los tres alcaldes que, según el actual gobierno local, estuvieron al frente del consistorio entre 1925 y 1931: Félix Vilar David, Salvador Benlloch Hernández y Tomás Baviera Miquel. Justo el tiempo de “alargar la mano hasta la estantería” y coger un libro editado por el propio consistorio con motivo del 750 aniversario de la Carta Pobla, Torrent imatge gràfica. Según afirma el edil del Bloc, Vicent Beguer, ninguno de ellos es la persona que aparece en el retrato obra de José López Mezquita, que se conserva entre los fondos de la Hispanic Society de Nueva York y que el consistorio pretende pedir para exponerlo.
  Según difundía esta semana el gobierno local popular, el nombre del óleo es The major of Torrente y data de 1929. El PP apuntó que podía tratarse de uno de los tres alcaldes mencionados aunque no pudieron determinar cuál de todos era porque teóricamente no se hallaban fotografías en el archivo y estaban a la espera de localizar a sus familiares.
  El Bloc se ha mofado de la “supuesta investigación” que desde diciembre está realizando el PP. “¿Dónde han buscado si tenían la información en casa?”, se preguntan. “Lo primero que tenían que haber hecho, antes de hacer el ridículo, es consultar al archivero municipal que coordinó ese libro, al cronista, al director del museo comarcal o a otros muchos investigadores de la ciudad para que documentaran a ese personaje seriamente”, señala Beguer.
  Para el edil, que la Hispanic Society tenga una obra que hace referencia a Torrent es “lo suficientemente importante como para llevar el asunto con rigor y con profesionales, no con especulaciones de nombres posibles que hace el PP”.
  Dado que no es ninguno de los tres alcaldes de la época, Beguer apunta que “puede que “major” se refiera a un mayoral agrícola ya que la vara de mando no era exclusiva de los alcaldes sino que se utilizaba en diferentes profesiones, que sea un retrato copiado de uno más antiguo de un auténtico alcalde o que simplemente el hombre sea un modelo que posó. Por eso, antes de hablar hay que documentarse”.

  La historia se repite
  El concejal ha comparado este capítulo con “el de la capilla de la torre”, un supuesto hallazgo tras un muro durante las obras de restauración que “en realidad era archiconocida por todos los torrentinos que estábamos hartos de ir allí a ver exposiciones en los años 80”. Por ello, Vicent Beguer considera que “Torrent merece que estas cosas se hagan bien” y propone que “desde ya”, el gobierno local encargue una investigación. “O el PP se toma en serio las cosas del patrimonio, del arte y de la historia o vamos a ser el hazmerreir de la comunidad científica y acabaremos en los chistes de la gente como los de Lepe”, concluye.

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

De la mar y los barcos

Just another WordPress.com weblog

Aragonizate

Ser aragonés... ¡Cuestión de carácter!

El ilustrador de barcos

Mercantes, veleros y otros buques.

Emitologías

Explicaciones mitológicas para cotidianas expresiones

Enseñanzas Náuticas

Para conocer la mar y todo lo que le rodea

METAMORFOSIS

cambiar o morir

Reflexions d'un arqueòleg glamurós

La ploma més àcida de la xarxa

La Tronera de Celemín

Bitácora de un eterno aprendiz

Revista Diaria

Actualidad, salud, familia, finanzas, moda y mucho mas..

hungarianportrait

Portrait and Glamour Photography from Laszlo Racz

A %d blogueros les gusta esto: